Të hënën fillon zhvarrimi i ushtarëve grekë të rënë në 1940-1941

Tribuna
Në foto: Letra e vitit 1985, nënshkruar nga kryeministri i atëhershëm, Adil Çarçani

Të hënën aktivizohet zyrtarisht marrëveshja e arritur midis dy qeverive për zhvarrimin e ushtarëve grekë të rënë në Shqipëri gjatë luftës italo-greke, në vitet 1940-1941. Lajmi bëhet i ditur nga agjencia zyrtare greke, ANA-MPA.

Procesi parashikon lokalizimin, zhvarrimin, identifikimin dhe pastaj varrimin e tyre në dy varreza, në Bularat dhe Këlcyrë, sipas vendimit të qeverisë shqiptare në 13 dhjetor të vitit të kaluar.

Sipas agjencisë greke të lajmeve, punimet për zhvarrimin do të fillojnë të hënën në ora 11,00 në Dragot të Tepelenës. Nën mbikqyrjen e komisionit dypalësh do të gërmohet në vendet ku sipas hartave italiane të kohës, por edhe dëshmive të banorëve, janë varrosur qindra ushtarë grekë që ranë gjatë betejave të përgjakshme me italianët.

Punimet do të vazhdojnë kudo ku mendohet se ndodhet eshtrat e rreth 6.800 grekëve, nga 8.000 që u vranë në periudhën nga nëntori 1940 deri në prill 1941, sipas agjencisë ANA-MPA.

Në fakt, kërkesa greke për gjetjen e eshtrave të ushtarëve grekë, daton prej më shumë se 30 vite më parë.

Në shkurt 1985, kryeministri i atëhershëm shqiptar, Adil Çarçani, ka nënshkruar një urdhër, që u dërgohej disa ministrive, si dhe komiteteve ekzekutive të dhjetë rretheve në jug dhe lindje të vendit.

Tribuna-News disponon një kopje të këtij urdhëri.

Shkresa titullohej “Për identifikimin dhe saktësimin e numrit të varreve të ushtarëve grekë të rënë në vendin tonë gjatë luftës italo-greke (1940-1941).

“Meqë qeveria greke kërkon kthimin në Greqi të eshtrave të ushtarëve grekë, është e domosdoshme të bëhet një punë serioze për gjetjen e varreve të tyre”, nënvizonte kryeministri Çarçani.

Shefi i qeverisë komuniste udhëzonte ministrinë e Ekonomisë Komunale që “në bashkëpunim me ministrinë e financave të zgjidhë mënyrën e përballimit të shpenzimeve për zbulimin e këtyre varreve”.

Në vitet që pasuan, Athina u tërhoq nga kërkesa për kthimin në Greqi të eshtrave, duke gjykuar se ato duhej të mbveteshin në Shqipëri.

Atëherë filloi një maratonë negociatash që përfundoi me nënshkrimin e marrëveshjes përkatëse në vitin 2009.

Por kjo marrëveshje kishte mbetur pezull për shumë vite, dhe u zhbllokua pas takimit që dy ministrat e jashtëm, Kotzias e Bushatit zhvilluan në Kretë, në nëntor të vitit të kaluar.

21 Janar 2018

FOTO GALERI


  • Organizata e emigrantëve “Arogji-Përkrahja”në 3 vjetorin e krijimit

  • SHQIPËRI-FRANCË: 1-0

  • “Vatra Labe” nderon mikun e shqiptarëve, shkrimtarin Dinos Kubatis

  • Qarkorja e re: Siguracioni dhe të ardhurat, pikat kyçe për lejet e qëndrimit

  • Shqipëri-Kosovë, mbledhja e përbashkët në Tiranë

  • Koferenca e Federatës së Shoqatave Shqiptare në Greqi

  • PREZANTIM LIBRI NE DETROIT

  • album2